Kocaman Balıkçı" /> Tereyağıyla Hazırlanan Milyonlarca Salyangozu Dünyaya Satıyorlar.

Güncel / Haberler

Tereyağıyla Hazırlanan Milyonlarca Salyangozu Dünyaya Satıyorlar.

Tereyağıyla Hazırlanan Milyonlarca Salyangozu Dünyaya Satıyorlar.

Kocaman Balıkçılık AŞ'nin üretim müdürü Özkan Gedik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, deniz ürünleri kadar ülkede tüketilmeyen ancak önemli oranda gelir sağlayan bazı canlı türlerini de ihraç ettiklerini söyledi. Fabrikaya getirilen kara salyangozlarını Avrupa standartlarına uygun olarak özenle işlediklerini belirten Gedik, bu işlemin, hijyen kuralları çerçevesinde kaynatma, bağırsaklarından ayırma, kabukların ve etin ayrı ayrı işlenmesiyle sürdüğünü bildirdi. Gedik, şöyle devam etti:

"Türkiye'nin dört bir yanından bize yılda yaklaşık bin ton salyangoz getiriliyor. 500 ton da Bulgaristan'dan alıyoruz. Bunları işleyip Fransa'daki bir firmaya ihraç ediyoruz. O firma, bu alanda dünya pazarını yönetiyor. Bizden alıp dünyaya satıyor. Yani Türk salyangozları birçok ülkede tüketiliyor. Et ve kabuğu ayrı ayrı ihraç ettiğimiz de oluyor. Etini işleyip tekrar kabuğun içine doldurarak da satıyoruz. Restoranlarda bu şekilde sunuluyor. Avrupa'da çerez gibi tüketiliyor. Türkiye'de de yavaş yavaş tüketilmeye başlanıyor." Gedik, protein değeri yüksek bir ürün olan kara salyangozunun Fransız mutfağında yaygın şekilde tercih edildiğini anlatarak, taneyle ve kiloyla satışa sunulduğunu ifade etti. 

 

 

Deniz salyangozunun kabuğu ahtapot avında kullanılıyor

Firmanın Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kocaman ise işlenmiş kara salyangozunun Japonya'ya kadar gönderildiğine değindi. Üretime ilişkin bilgi veren Kocaman, şunları kaydetti:

"Tereyağlı salyangoz üretiyoruz. Yarı mamul maddeyi Bandırma'da hazırlıyoruz. Bilecik'teki tesisimizde de tereyağlı, sarımsaklı ve maydanozlu sosla hazırlanıyor. İşlenmiş son hazır ürün haline geliyor. İleri işlem ürünlerini biz yapıyoruz. Türkiye'de tekiz, Avrupa'da da bir numarayız diyebiliriz. Tereyağlı salyangoz, Fransa, Japonya, Kanada, ABD, Rusya, İngiltere, Belçika ve İtalyagibi birçok ülkede sevilerek tüketiliyor. Yaklaşık 80 milyon tereyağlı salyangoz yapıyoruz. Hazır yemek olarak, tüketici raftan alıp sadece ısıtıyor. Deniz salyangozunu ise Uzakdoğu ülkeleri alıyor. Marmara ve Karadeniz'den dalgıçlar topluyor. İstanbul çevresinden yoğun topluyoruz. Kabuklarını ayrı satıyoruz. Onlarla ahtapot avlıyorlar. Bunda da yılda yaklaşık bin 500 tonluk işleme hacmimiz var."

 

 

Adıyaman Üniversitesinde yapılan bir araştırmada, tereyağ soslu salyangoz etinin ortalama protein oranının yüzde 10,22 civarında olduğu tespit edildi. Yüksek protein kalitesi, kalsiyum, demir ve magnezyum gibi yüksek mineral madde ve A vitamini içeriklerinden dolayı tüketim talebinde sürekli artış kaydedilen kara salyangozu etinin mikrobiyal bakımdan herhangi bir riski bulunmadığı da belirlendi.