Güncel / Haberler

Av Yasağının Önemi

Av Yasağının Önemi

Balıkçılık Firmaları Av Yasağının Yanı Sıra Balıkçıların Eğitilmesinden Yana

BALIK YASAĞI YETMEZ, BİLİNÇLENDİRME ŞART!

Türkiye ve dünyaya su ürünleri sunan köklü isimlerden olan Kocaman Balıkçılık, 15 Nisan’da başlayan av yasağının ardından bir açıklama yaptı. Türkiye’nin sularındaki doğal kaynakların sadece av yasağı ile korunamayacağını söyleyen Kocaman Balıkçılık Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kocaman’a göre, su ürünleri fakülteleri işbirliği ile balıkçılar “kural dışı avcılığın etkileri konusunda” eğitilmeli. Eylül’e kadar sürecek olan av yasağı süresince sağlıkla balık tüketmek için ise buzhane balığı yerine dondurulmuş paketlenmiş markalı ürünleri tercih etmek gerekiyor.

Su ürünleri alanında Türkiye’nin lider markası Kocaman Balıkçılık, 15 Nisan - 1 Eylül 2015 arasında sürecek olan av yasağı ve markalı marine edilmiş veya dondurularak paketlenmiş balık tüketimine önemine dikkat çekiyor. Su ürünleri kaynaklarından ekonomik olarak yararlanmak, sürdürülebilir avcılığın temin edilmesi ve balık popülasyonunun korunması için her yılın belirli dönemlerinde gerçekleşen av yasağı uygulaması hem ekolojik dengenin korunması hem de bu ucuz ama değerli protein kaynağından gelecek nesillerin de faydalanması için büyük önem taşıyor.

Dondurulmuş Balık Markaları Adeta Zamanı Durduruyor
Kocaman Balıkçılık tarafından Bandırma’da denize yakın lokasyonda bulunan tesislerinde, denizden çıktıktan sonra 2 saat içerisinde dondurularak paketlenen veya marine edilen balığın, besin değeri ve lezzet konusundan taze balıktan farkı bulunmadığını vurgulayan Kocaman Balıkçılık Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kocaman, dondurulmuş ve marine edilmiş su ürünlerinin gönül rahatlığı içinde tüketilebileceğini belirtiyor. Büyük marketlerde satılan dondurulmuş balık markaları, tedarik ettikleri balıkları, özel işlenme tesislerinde, besin değerini kaybetmesine izin vermeden ve hiç bir katkı maddesi eklenmeden, kısa zamanda dondurup paketliyor. Belgeli üreticiler tarafından hijyenik tesislerde uluslararası standartlarda hazırlanmış balıklar,tazeliğini ve besin değerini kaybetmiyor.

Kocaman Balıkçılık Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kocaman av yasaklarının önemine ilişkin şu şekilde konuşuyor; “Av yasakları denizlerimizi ve balıklarımızı korumak adına alınan bir önlem. Bu dönemde kurallara uymak ve teşvik etmek hepimizin görevi. Şimdiye kadar hep denetimlerin yetersizliğinden yakındık ama balıkçımızın kural dışı avcılığın zararları konusunda bilinçlendirilmesini hep ihmal ettik. Bu konuda alınacak önemlerin en başında, su ürünleri fakültelerimizin desteğinde balıkçımıza mutlaka kural dışı avcılığın etkileri konusunda mesleki eğitim verilmesi geliyor. Balıkçılıkta da sadece kaptan veya gemi adamı ehliyeti yeterli olmamalı denize verilen zararlar konusunda da sertifikalandırma yapılmalıdır.Bilhassa yeni yetişen genç nesilde faydalı olacağını düşünüyorum.” Öte yandan bu dönemde balık tüketiminin azaldığına dikkat çeken Osman Kocaman, av yasaklarının başlamasıylabuzhane balığı ve markalı dondurulmuş paket balık tüketimi konusunda şu şekilde sözlerine devam ediyor; “Denizlerde balık avı yasağının başlaması, bu süreçte halkımızın balık yemeyeceği anlamına gelmiyor.Bu dönemlerde tezgahlarda satılan çözdürülmüş buzhane balığı değl, dondurulmuş markalı ürünler tüketilmeli. Çünkü buzhanede dondurulmuş balık, tezgaha çıktığı gün tüketilmeli, Ertesi güne kaldığında bayatlamış oluyor ve zehirlenmelere yol açabiliyor. Marketlerde satılan dondurulmuş balıklar ise özel işlenme tesislerinde, besin değerini kaybetmeden ve hiç bir katkı maddesi eklenmeden, 2-3 saat içerisinde dondurup paketleniyor. Taze balıktan hiç bir farkı olmayan paketlenmiş ürünün tarihi geçmediği sürece, her mevsim gönül rahatlığı ile tüketilebiliyor. Bu sebeple, halk arasında yanlış algıya sahip ‘buzhane balığı’ değil, markalı dondurulmuş ve paketlenmiş balığa güvenin artmasını, yetişkin ve çocuklar için önemli bir besin kaynağı olan balığın, bu şekilde rahatça ve güvenle tüketilebileceğinin bilinmesini istiyoruz.”